Melange-bil dekket av reklame.

Matglede siden 1885

Har du noen gang lurt på hvor lenge den folkekjære majonesen fra Mills har eksistert? Eller hvor den første produksjonen av Melange ble gjort? Og var du klar over at selskapet Mills AS er eid av den norske familien Heje? Ja, vi har en hel masse spennende historie å by på. Bli med på noen av våre historiske høydepunkt.

På slutten av 1800-tallet, i en nedlagt såpefabrikk på Grünerløkka, grunnlegger odelsgutten K. K. Heje sammen med ingeniør J. A. Mørch, starten på det vi i dag kjenner som Mills AS. Den gang het selskapet Agra Margarinfabrik, og produserte som navnet tilsier, margarin til det norske folk. Allerede året 1919 ser Melange margarin dagens lys.

Mills majones og kaviar

I 1951 kommer den aller første Mills majonestuben, som umiddelbart blir en suksess. På denne tiden er matvarer fremdeles underlagt rasjoneringskort, og Mills majones blir tatt imot med stor begeistring. Majonesen er akkurat slik vi kjenner den i dag; smaksrik, fyldig, nyansert og velsmakende. I all beskjedenhet kan vi si at en stjerne blir født.

Suksessen gir blod på tann, og året etter blir Mills kaviar lansert. Torskerogn stod høyt på listen over de mest spiste matvarene under krigen, så det var et ambisiøst valg å satse på kaviar til et folk som kanskje var lei? Men nei da. Med ferske råvarer, moderne produksjonsmetoder og en elegant emballasje vinner Mills de norske ganer nok en gang, og også Mills kaviar blir raskt en folkefavoritt.

Soft Flora

Den smøremyke margarinen Soft Flora blir lansert i 1966, og kan sies å være et ekte barn av kjøleskapet. Den ble straks en suksess, av den enkle grunn at den holdt seg smøremyk i kjøleskapet og dermed enkelt kunne smøres rett på brødskiva.

Delikat

I 1970 blir Delikat Fabrikker AS en del av Mills-familien. Delikat er, i likhet med Mills AS, et familieselskap tuftet på gode verdier, og det er møbelsnekkeren Christian Jensen fra Drammen som overlater selskapet til familien Heje. Da hadde han produsert de populære majonesbaserte påleggssalater helt siden 1930-årene.

Vita hjertego’

Vita hjertego’ kommer på markedet først i 1997 og er en av de yngste merkene til Mills AS. Produktene gjør det først og fremst befriende enkelt for folk å velge sunn mat i hverdagen, og begeistringen er spesielt stor hos de forbrukerne som er opptatt av et mer hjertevennlig kosthold.

Hvor er vi i dag?

Mills AS er i dag på akkurat den samme adressen som vi var ved den spede begynnelse, i Sofienberggaten 19 på Grünerløkka i Oslo. Vi har sammen med den norske forbrukeren klart å skape noen av Norges mest kjente merkevarer i dagligvarehandelen, og vi liker å si at det finnes knapt ett hjem uten et eller annet produkt fra oss i kjøleskapet. Det er vi stolte av! Vi har siden oppstarten vært opptatt av spre matglede gjennom sunn og god mat, og det ønsker vi å fortsette med i minst hundre år til.

 

Om bildet: På 1930-tallet er det hard konkurranse mellom de ulike margarinprodusentene – som i 1935 teller hele 70 ulike fabrikker. Oppfinnsomheten for å øke sine markedsandeler blir stadig større, og margarin blir solgt i alt fra brødkurver, kakebokser, kofferter, postkasser og kommodeskuffer. Margarinplakater på sporvogner og biler var et annet triks for å få forbrukerens oppmerksomhet.