Familie velger nøkkelhullet

Derfor bør du se etter nøkkelhullet

– Velger du produkter med Nøkkelhullet, kan du være trygg på at det som ligger i handlekurven inneholder sunnere fett, mindre sukker og salt, og mer fiber og fullkorn sammenliknet med andre matvarer i samme kategori, forklarer ernæringsrådgiver i Mills, Anna Opedal Tokheim.

Nøkkelhullet

Sunnere alternativer i sin kategori

Hele 82 prosent av befolkningen opplever at Nøkkelhullet står for et sunnere valg sammenliknet med andre matvarer i samme kategori.  –Nøkkelhullsmerkingen gjør det derfor enklere å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med helsemyndighetenes kostråd.  Alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket, forteller Tokheim.

Ernæringsrådgiver Anna Oppedal Tokheim

Fersk studie viser økt tillit til nøkkelhullet

Helsedirektoratet la nylig frem en forbrukerundersøkelse fra 2017 om Nøkkelhullet og kostrådene (*PDF), som viser at Nøkkelhullet har fått en viktig posisjon både blant forbrukerne og i matvarebransjen.

Undersøkelsen undersøkelse viser at befolkningens tillit til nøkkelhullsmerkingen øker. Siden 2014 har tilliten til Nøkkelhullet steget, og to av tre oppgir at de opplever Nøkkelhullet som en god merkeordning. I tillegg kjenner hele 97 prosent av Norges befolkning til merkingen.

Nøkkelhullet blir smalere

Fra 1. mars 2015 trådte enda tydeligere og strengere krav til matvarer som kan merkes med Nøkkelhullet i kraft. Det er nå strengere krav til innhold av salt, mettet fett og tilsatt sukker og fullkorn. Endringene skal gjøre det enda enklere for folk flest å spise sunnere i en travel hverdag.

Mills leverer Nøkkelhullsmerkede produkter

Mills har en rekke produkter på markedet med nøkkelhullsmerket. – Vita hjertego`serien utmerker seg spesielt, med produkter rike på fiber og en høy andel umettet fett. Også Melange og Soft Flora er gode valg, med sin gunstige fettsammensetning og sunne planteoljer, forteller Tokheim.

Mills-produkter med nøkkelhullsmerket

Fakta om Nøkkelhullet

  • Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.
  • Merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker i matvarer som inngår i merkeordningen.
  • Sammenlignet med andre matvarer innen samme varegruppe, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene. En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.
  • Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.
  • Nøkkelhullsmerket finner du på ferdigpakkede matvarer, fersk fisk og skalldyr i tillegg til frukt, grønnsaker og poteter. Brød, ost og kjøtt uten innpakning kan også markedsføres med Nøkkelhullet.
  • Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning for sunnere matvarer som myndighetene i Norden står bak. Nøkkelhullsmerket var opprinnelig en svensk merkeordning.
  • Det var 1 419 nøkkelhullsmerkede produkter i norsk dagligvarehandel per juli 2016.

 

Kilde: www.nokkelhullsmerket.no